Gå till startsidan
  • Innovationsarbetet
    • Initiativ
    • Utmaningar
    • Testbäddar
    • Program
    • Forskning och innovation
    • Helsingborgsmodellen
      • Så här gick 2023
      • Vår resa
      • Vad är innovation?
      • Innovation som en naturlig del av verksamheten
      • Vad händer på insidan när en kommun ställer om?
      • Innovation i hela staden genom innovationsledare
      • Vår innovationsmodell
      • Värdeskapande innovationsarbete med effektmål
      • Mötesplatser för innovation: Från Hbg Works till Parken
    • Årets innovation 2024
  • Kom igång
    • Verktyg och guider
    • Öppen källkod
    • Acceleratorprogram
  • Parken
  • Kalender
  • Innovationsarbetet
    • Initiativ
    • Utmaningar
    • Testbäddar
    • Program
    • Forskning och innovation
    • Helsingborgsmodellen
    • Årets innovation 2024
  • Kom igång
    • Verktyg och guider
    • Öppen källkod
    • Acceleratorprogram
  • Parken
  • Kalender
  • English

Fler språk

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Du är här:
  1. Hem
  2. Helsingborgsmodellen
  3. Vår resa
  • Skriv ut

Resan mot visionen: Hur vi byggt innovationskraft och vilja att förändra

Helsingborg blev utnämnd till en av Europas mest innovativa städer 2020. Arbetet för att nå dit började för länge sedan, när staden beslutade om en övergripande vision. Här kan du följa med i beslutsleden och läsa om våra viktiga milstolpar för att bygga kultur, struktur och förmåga – med målet att åstadkomma förändring på riktigt.

Eventet Curiocity Mashup i Helsingborg Arena 1-2 juni 2017. Eventet Curiocity Mashup i Helsingborg Arena 1-2 juni 2017. Eventet Curiocity Mashup i Helsingborg Arena 1-2 juni 2017. Eventet Curiocity Mashup i Helsingborg Arena 1-2 juni 2017. Eventet Curiocity Mashup i Helsingborg Arena 1-2 juni 2017. Eventet Curiocity Mashup i Helsingborg Arena 1-2 juni 2017.

Arbetet med en vision tar form

Helsingborgs sittande politiker beslutar under 2011 att påbörja ett förarbete för att utforska en långsiktig vision för staden. Genom workshops och möten bidrar människor i olika åldrar och roller med idéer till vad som ska komma att bli visionen Helsingborg 2035. Samtidigt tillträder Palle Lundberg som stadsdirektör. Precis i början på 2012 blir han intervjuad av Helsingborgs Dagblad, där han ger en bild av framtidssynen: ”Jag vill skapa en kultur där det måste vara okej att misslyckas om man provar något nytt. Jag vill se kreativitet, nya lösningar och galna saker".

I november 2012 klubbar kommunfullmäktige den nya visionen Helsingborg 2035, med målsättningen att bygga en mer attraktiv och hållbar stad för både invånare och företag. Helsingborg ska bli den skapande, pulserande, globala, gemensamma och balanserade staden. Staden för dig som vill något.

projektbild där någon skriver orden glädje och gemenskap med röd penna på ett vitt papper projektbild där någon skriver orden glädje och gemenskap med röd penna på ett vitt papper projektbild där någon skriver orden glädje och gemenskap med röd penna på ett vitt papper projektbild där någon skriver orden glädje och gemenskap med röd penna på ett vitt papper projektbild där någon skriver orden glädje och gemenskap med röd penna på ett vitt papper projektbild där någon skriver orden glädje och gemenskap med röd penna på ett vitt papper

En ny policy för medarbetare

Samtidigt som visionen lanseras, kommer en ny medarbetar- och ledarpolicy som fokuserar på framgång och värdeskapande genom självledarskap och samspel. I policyn står det att läsa: ”Jag har tillit till mina medarbetares kompetens och ger dem mandat och möjligheter att ta ansvar för hur uppdraget ska lösas.”
Medarbetardagarna i Helsingborg 2014. Medarbetardagarna i Helsingborg 2014. Medarbetardagarna i Helsingborg 2014. Medarbetardagarna i Helsingborg 2014. Medarbetardagarna i Helsingborg 2014. Medarbetardagarna i Helsingborg 2014.

Från vision till verklighet 

Staden förstår tidigt att en ny kultur måste växa fram och att det måste ske både hos medarbetare och hos invånare. I februari 2013 bjuds alla stadens 10 000 medarbetare in till Helsingborg Arena för att visa att staden menar allvar, att visionen är på riktigt. Visionsfonden lanseras för att bjuda in invånarna i stadens utveckling. 500 chefer skickas på ett träningsläger som handlar om hur man inspirerar snarare än instruerar. Den politiska ledningen går samma utbildning. Det anordnas kurser i hur man talar klarspråk. Gamla styrmodeller ersätts med nya, som är oändligt mycket mindre byråkratiska. Allt hamnar under lupp och alla medarbetare uppmanas att ta egna initiativ. En pråm vänder långsamt. Och långsamt börjar förändringarna ta sig konkreta uttryck. Mängder med nya initiativ och projekt startas. Under 2013 tar Helsingborg för första gången någonsin fram en trend- och omvärldsanalys inför verksamhetsplaneringen. Kontaktcenter öppnas som ett led i att skapa bättre service för invånarna, som nu kan höra av sig direkt till kommunen i stora som små frågor - på ett enkelt sätt.  Under 2014 samlas återigen samtliga av stadens anställda för medarbetardagar, där temat är Från vision till verklighet. För att inspirera medarbetarna till att våga göra mer, lyfts nytänkande som redan görs i staden fram som peppande exempel. En kultur som viskar våga, testa, gör börjar kännas på riktigt. 
Ung kille somarbetar vid en datorskärm Ung kille somarbetar vid en datorskärm Ung kille somarbetar vid en datorskärm Ung kille somarbetar vid en datorskärm Ung kille somarbetar vid en datorskärm Ung kille somarbetar vid en datorskärm

Sveriges IT-kommun: Teknik och digitalisering som en del av visionen

Helsingborg förbättrar och filar på sina tjänster och satsar mer och mer på digital service för att nå invånarna där de befinner sig. 2015 blir staden utsedd till Sveriges IT-kommun, och beskrivs som en stad som ”vågar blicka ut i världen och in i framtiden”. Vårt nu etablerade kontaktcenter nämns också i motiveringen.
Två kollegor samtalar i ett öppet kontorslandskap Två kollegor samtalar i ett öppet kontorslandskap Två kollegor samtalar i ett öppet kontorslandskap Två kollegor samtalar i ett öppet kontorslandskap Två kollegor samtalar i ett öppet kontorslandskap Två kollegor samtalar i ett öppet kontorslandskap

Från nytänk till innovation 

Under 2016 tas en servicepolicy fram, som ett vidare led i stadens arbete med förbättrad service och invånardialog. Att detta ska leda till att Helsingborg blir först ut i världen med en krångelombudsman var det ingen som visste då. För att uppmuntra medarbetare att utveckla sina verksamheter gjordes en intern prisutdelning för Årets serviceupplevelse och Årets nytänk. Även utmärkelsen Årets misstag inrättades. Men det är inte misstaget utan själva lärdomen som belönas. Staden behöver medarbetare som tar egna initiativ, som testar, misslyckas och sprider lärdomarna från erfarenheterna vidare. Parallellt fattas beslut om att påbörja idé- och innovationsarbete i hela staden. En ny enhet inrättas, som bland annat ska jobba med Idéslussen, ett Vinnova-finanserat projekt. Till Idéslussen ska medarbetare komma med idéer om hur deras verksamheter kan förbättras. 
svartvit publikbild på en ung kille som talar i en mikrofon i svartvit publikbild på en ung kille som talar i en mikrofon i svartvit publikbild på en ung kille som talar i en mikrofon i svartvit publikbild på en ung kille som talar i en mikrofon i svartvit publikbild på en ung kille som talar i en mikrofon i svartvit publikbild på en ung kille som talar i en mikrofon i

Reformgrupper för accelererat innovationsarbete

Året därpå börjar det att bubbla av engagemang runt innovationsarbetet och Helsingborg får högsta poäng någonsin som vinnare av Sveriges kvalitétskommun. Det påbörjas samtidigt en förstudie kring den satsning som ska komma att bli H22.  Det råder dock frågetecken kring hur innovationsarbetet ska skalas upp. Staden anlitar över fyrtio personer med blandad expertis från näringslivet och akademin och skapar så kallade reformgrupper. Under 2017 jobbar de med att ta fram förslag på konkreta åtgärder och initiativ inom områdena digitalisering, integration, företagsamhet och klimat. Till våren 2018 slutrapporterar grupperna vad de kommit fram till. Där presenteras idén om Sveriges första kommunala innovationshubb och accelerator: Hbg Works.
drönarbild över oceanhamnen drönarbild över oceanhamnen drönarbild över oceanhamnen drönarbild över oceanhamnen drönarbild över oceanhamnen drönarbild över oceanhamnen

H22: Stadens stora välfärdssatsning

2018 är ett händelserikt år för staden – nu sätts målet att Helsingborg ska vara en av Europas mest innovativa städer år 2022. Satsningen kallas H22 och ska stärka välfärden, med smartare och mer effektiva lösningar som ska gynna alla som bor och verkar i Helsingborg. Med innovation ska vi möta både dagens och framtidens utmaningar. Som en del av satsningen ska också en stadsmässa äga rum, även den år 2022. Samtidigt lanseras Helsingborgsförslaget som en funktion för invånare. Vem som helst kan komma med förslag som kan gagna staden, och en röstningsfunktion avgör vad staden ska gå vidare med.
sommarbad från badbryggan i Rydebäck sommarbad från badbryggan i Rydebäck sommarbad från badbryggan i Rydebäck sommarbad från badbryggan i Rydebäck sommarbad från badbryggan i Rydebäck sommarbad från badbryggan i Rydebäck

Mer tillit och mindre regler

Ledningen vill ha en enkel och tydlig styrning som ger kraft till medarbetarna att lösa sina uppdrag. 2019 införs tillitsbaserad styrning i Helsingborgs stad. Onödig administration och sådant som inte skapar värde ska tas bort. Invånaren, Helsingborgaren, ska stå i fokus för allt arbete som görs. Samtidigt körs ett andra träningsläger för stadens alla chefer, ledande politiker och fackliga organisationer, under namnet Samspel Helsingborg. Träningslägret involverar också stadens alla medarbetare, som deltar i utvecklingsarbete som ingår i upplägget. Träningsprogrammet går i takt med den tillitsbaserade styrningen och ger skjuts åt den pågående kulturförflyttningen.
Omvärldsbevaka Omvärldsbevaka Omvärldsbevaka Omvärldsbevaka Omvärldsbevaka Omvärldsbevaka

Hbg Works slår upp portarna

Innovationshubben och acceleratorn Hbg Works öppnar februari 2019, som Sveriges allra första kommunala accelerator. Den nya innovationshubben slås ihop med Idéslussen och får delfinansiering från Vinnova. Hbg Works blir nu mötesplatsen för alla som jobbar med innovation, oavsett vilken förvaltning eller vilket kommunalt bolag man kommer från. Hit ska man komma med sina idéer, både för att få hjälp men också för att möta andra och skapa samverkan.

Så händer det plötsligt, två år i förtid. 2020 utses Helsingborg till en av Europas mest innovativa städer av Europakommissionen i Bryssel, tack vare det långsiktiga arbetet med en tydlig vision. I motiveringen nämns både H22 och Visionsfonden som viktiga satsningar.

"idé speed-dating" "idé speed-dating" "idé speed-dating" "idé speed-dating" "idé speed-dating" "idé speed-dating"

Organisationen riggas på riktigt

Arbetet med innovation börjar sippra ner i hela organisationen, i hela staden. Det skapas nya roller och nya strukturer för att möjliggöra ännu mer idé- och innovationsarbete. 2019 tillsätter staden innovationsstrateger, med processansvar för hela satsningen. Senare ska staden också få sina första intraprenörer och alla förvaltningar får sin egen innovationsledare och egna innovationsråd.
Gör din idé mer konkret Gör din idé mer konkret Gör din idé mer konkret Gör din idé mer konkret Gör din idé mer konkret Gör din idé mer konkret

Riktat innovationsarbete för att lösa vår tids största utmaningar

Under 2020 formulerar Helsingborg ett antal prioriterade utmaningar som vi står inför tillsammans som stad. Utmaningarna angår oss alla och handlar om integration, klimat, hälsa, utbildning och trygghet. Att ringa in dessa utmaningar ger innovationsarbetet en tydlig riktning och synliggör vad vi behöver omvärldens hjälp med. Samma år lanseras också en digital plattform med alla innovationsinitiativ och utmaningar, tillsammans med verktyg och guider för att jobba med innovation. Här är du nu! Bläddra bland de olika innovationsinitiativen om du vill.
eventbild från ljusshowen under H22 eventbild från ljusshowen under H22 eventbild från ljusshowen under H22 eventbild från ljusshowen under H22 eventbild från ljusshowen under H22 eventbild från ljusshowen under H22

Äntligen H22 City Expo

H22 City Expo är en viktig hållplats i satsningen på innovation. Stadsmässan går av stapeln i maj 2022 och pågår i 35 hela dagar. Besökarna tog del av över tusen möten, evenemang och upplevelser i det späckade programmet - allt på tema nytänk och innovation. Vissa av programpunkterna blev så populära att de förlängdes hela sommaren. Expot blev precis vad staden önskat - en möjlighet att visa vad vi gör, var vi är och samtidigt bjuda in till både nationella och globala samarbeten.

2022 togs ett politiskt beslut om fortsatt satsning på innovation, bland annat genom ett center för innovation. I maj 2023 bildades en egen avdelning för innovation och transformation, med drygt 20 anställda.

Parken invigs med konfettiregn Parken invigs med konfettiregn Parken invigs med konfettiregn Parken invigs med konfettiregn Parken invigs med konfettiregn Parken invigs med konfettiregn

Helsingborgs nya mötesplats för innovation öppnar

I februari 2024 öppnar stadens center för innovation, som ska kallas Parken, en given mötesplats för alla som vill skapa förändring. Centret ersätter Hbg Works som avvecklades under 2023 och nu riktas blicken utåt. Mötesplatsen är till för att skapa bryggor mellan kommun, näringsliv och akademi, för det är tillsammans vi ta de allra största kliven.
Go to homepage
  • En del av Helsingborgs Stad
  • kontaktcenter@helsingborg.se
  • 042-10 50 00
  • Stortorget 17