Vad?
Det utbyggda stadsbiblioteket ska bli en central plats i den smarta staden Helsingborg och ett av Europas mest innovativa bibliotek. Här säkerställer vi kompetens och delaktighet så att den smarta staden blir en stad med smarta invånare. Här skapas scener och rum där invånarna kan ta del av och delta i det demokratiska samtalet, bilda sig egna åsikter och där vi tillsammans utvecklar den lokala demokratin och delaktigheten i staden.
Biblioteket är invånarnas arena och den naturliga platsen för staden att möta invånarna på. Det är en plats för innovation och kunskapsdelning mellan staden och invånarna. En testyta för stadens förvaltningar. Här ska man kunna påverka och utveckla innehållet och olika arrangemang och event. Här ska också finnas möjlighet till kreativa rum och studios.
Processen med att utveckla stadsbiblioteket kommer behöva vara innovativt. I det innovativa ligger att vi inte riktigt vet vilken verksamhet vi bedriver om fem till sju år då allt ska stå färdigt. Här blir dialog med våra användare viktig, men också med dem som idag inte använder biblioteket. Det kommer kräva nya, innovativa former för involvering. Biblioteket är intimt sammanlänkad med den populära stadsparken. Här behöver berörda parter tillsammans finna lösningar som utnyttjar den unika placeringen mitt i stadens hjärta.
Varför?
Helsingborgs stad förändras med bland annat ökande befolkning, nya stadsdelar och ny samhällsstruktur. Omvärlden förändras också med globalisering, urbanisering och digitalisering.
Med alla förändringar har människor nu också andra krav på offentlig service. Biblioteket behöver naturligtvis också förändras i linje med detta. Vi ser ökad digitalisering, minskande läsförståelse, krafter som utmanar demokrati och yttrandefrihet, ny media och hur människor flyttar ut och in i staden.
Hur?
Tillsammans med helsingborgarna skapas framtidens bibliotek. Att vara innovativ innebär att förstå samhällets växande och förändrade behov samt att testa idéer och lära tillsammans med invånarna. Målet är att förändra verksamheten tillsammans. Arbetssättet innebär en transformation av makt till invånarna och personalen som arbetar i biblioteket. Detta förutsätter en agil process med täta dialoger mellan arbetsgruppen och involveringsgruppen. Där säkerställs att relevant information finns för att fatta rätt beslut vid rätt tillfälle.
De bärande frågeställningarna är:
- Vad behöver vi veta för att fatta rätt beslut?
- När behöver vi veta det?
- Vad kan invånarna påverka?
All invånarinvolveringen utgår från att identifiera behov. Utifrån behoven utvecklas och gestaltas det nya stadsbiblioteket.
För att veta mer besök www.helsingborg.se/nyttstadsbibliotek, dialog.helsingborg.se/nyttstadsbibliotek