Klimat & Miljö

Nytt sätt att tvätta bilen

Skalas upp

Nytt sätt att tvätta bilen

Vad?

Helsingborgs stad är en av de första kommunerna att erbjuda en innovativ lösning för tvätt av våra tjänstefordon. Staden står inför att teckna avtal med leverantör som tillhandahåller en mobillösning för ut- och invändig tvätt och städning av fordon. Det innebär att tvätten sker på plats hos beställaren eller där fordonet står parkerat istället för att fordonet måste köras till en stationär tvättanläggning.

Varför?

Detta nya arbetssätt bidrar till minskade transporter inom staden. Vi spar med andra ord både pengar och miljö genom att arbeta på detta sätt.

Hur?

Metoden innebär avsevärt minskat vattenanvändande. (0.5 liter vatten för att tvätta en bil (jämfört med 50-100 liter för en vanlig biltvätt). Om det skulle finnas risk för minimalt spill läggs ett tunt skydd runtom fordonet vid tvätt. Initiativet utmanar kärnverksamhetens arbetssätt och bidrar ett minskat klimatavtryck och öppnar upp för andra effekter som till exempel tidsbesparingar för personalen på Vård- och omsorgs Förvaltningen som slipper göra avbrott i sin verksamhet för att lägga tid på att köra bilen till tvätt.

Publicerad: 10 juni, 2020
Senast uppdaterad: 20 juni, 2024

Effektmål

Nytt arbetssätt som ger minskade transporter

Kontakt

Namn: Lennart Thuresson
E-post: Lennart.Thuresson@helsingborg.se