Lärande och Etablering

Laiban – roboten som svarar på förskolebarnens frågor

Realiserad

Laiban – roboten som svarar på förskolebarnens frågor

Vad?

Hur kan digital teknik stärka våra förskolebarn – och bidra till att de får mer ut av timmarna på förskolan? För att ta reda på det gick innovatörer och förskolepedagoger i Helsingborg samman och skapade en AI-assistent som svarar på barnens mest brinnande frågor.

Säg hej till Laiban, AI-assistenten som svarar på frågor som: Vad blir det till lunch? Vem hämtar mig idag? Och när? Den föreslår också kläder efter väder när barnen ska ut och leka – mössa och vantar, regnställ och gummistövlar, eller solkräm – baserat på de senaste väderprognoserna.

Varför?

Barnen blir stärkta genom att de själva kan hitta svar på sina frågor. Pedagogerna, barnen och föräldrarna uppskattar att informationen alltid är korrekt och lättillgänglig för alla. Alla får samma information och varje barn får chans att bli hörd. Laiban blir också smartare för varje dag som går. Till exempel förstår den flera språk som barnen vill ställa frågor på.

Hur?

Laiban är en AI, en digital assistent, som är tillgänglig och bidrar till barnens självständighet på förskolorna i Helsingborgs stads skolor hela dagen. Laiban tillhandahåller information och kan svara på många av de frågor som barnen ofta vill ha svar på i förskolan.

Laiban används hittills på ca 75 av Helsingborgs stads 80 förskolor och vidareutvecklas tillsammans med barn och pedagoger. Är du nyfiken på Laiban? Läs mer på Laibans egna hemsida.

På H22 City Expo:

Publicerad: 26 februari, 2020
Senast uppdaterad: 18 april, 2024

Effektmål

Ökad självständighet hos barnen på förskolan

Resultat

Efter att ha använt Laiban visade barnen mer självständighet, detta visade sig bland annat när de skulle klä sig för att gå ut. Barnen har även förbättrat sin förmåga att hantera digitala verktyg.

Effektmål

Mer kvalitetstid över till barnen

Resultat

Laiban ger pedagogerna i genomsnitt 20 min extra kvalitetstid med barnen per dag

Invånarinvolvering

Laiban vidareutvecklas tillsammans med barn och pedagoger på 16 förskoleavdelningar runt om i staden

Kontakt

Namn: Simon Melin, Skol- och fritidsförvaltningen
E-post: Simon.Melin@helsingborg.se

Namn: Ehsan Zilaei, Stadsledningsförvaltningen
E-post: ehsan.zilaei@helsingborg.se

Namn: Nikolas Ramstedt, Stadsledningsförvaltningen
E-post: nikolas.ramstedt@helsingborg.se