Demokrati

Innovation i samverkan för ett demensvänligt Helsingborg

Testas som pilot

Innovation i samverkan för ett demensvänligt Helsingborg

Vad?

Tillsammans bygger vi den omtänksamma staden: målet är att utveckla Helsingborg till en stad där personer med demenssjukdom möts av ett inkluderande samhälle som möjliggör välbefinnande och trygghet. För att lyckas krävs det samverkan mellan flera aktörer och innovativa lösningar. Vi vill skapa demensvänlig utemiljö i det offentliga rummet som tillgodoser sociala värden.

Syftet är att testa nya arbetssätt för att bättre förstå målgruppens behov i en demensvänlig utemiljö och testa och utveckla lösningar som matchar behoven. Projektet består av tre delar, test av arbetssättet vårdinnovatör i kontexten demensvänliga utemiljöer där offentlig toalett utgör ett case, kunskapsdelning genom lärandeforum och forskning.

Tre av de fyra arbetspaket i projektet är avslutade och nu ser vi framemot att inviga toaletten som står på plats i Husensjö. Invigningen sker i slutet av augusti, början av september och organiseras tillsammans med Stadsledningsförvaltningen och Stadsbyggnadsförvaltningen.

Under resans gång har förutsättningarna för projektet förändrats som öppnade upp för möjligheten att göra fler tester, så  nu vidareutvecklar projektet genom att lägga till två delar till:

  1. Vi vill testa och leverera en lösning på ett nationellt problem genom att vända på perspektivet och utmana våra tankemodeller. Genom att fokusera på det friska snarare än på det sjuka, genom att skapa ett ställe (ett Nav för personer med kognitiv sjukdom och deras anhöriga – ett nav mitt i stan) som man vill gå till, tar bort trösklarna för att söka hjälp och stöd samt att lägga tillbaka ansvaret på individen- ge dem en möjlighet att få syn på vad som finns ta del av. Skapa en förståelse för det självbestämmande som man fortfarande har och inge ett hopp om att livet inte slutar när du fått en diagnos.
  2. Vi vill skapa en kunskapshöjande satellit där man snarare än att förmedla info/text/bild om kognitiv sjukdom förmedlar känslan det kan innebära att ha kognitiv sjukdom för att väcka ett känslomässigt engagemang – skapa förståelse för den andres situation. Innovativt, väcker nyfikenhet och en förståelse för allmänheten på ett annat plan. Världen genom dennes ögon.

Varför?

Den demografiska utvecklingen visar att andelen äldre i vårt samhälle ökar. Risken för att drabbas av en demenssjukdom ökar markant efter 80 års ålder. Globalt insjuknar en person var tredje sekund i demenssjukdom. Idag lever mellan 130 000- 150 000 i Sverige med en demenssjukdom och cirka 2100 helsingborgare är drabbade, en siffra som väntas överstiga 3000 år 2035. Därtill kan vi räkna med ett mörkertal. Av de som drabbas bor en stor majoritet kvar i sina hem. För att möta målgruppens behov av god hälsa, välbefinnande och trygghet krävs det att vi driver stadens utveckling i riktning mot att bli ett mer demensvänligt samhälle. Det innebär ett samhälle med kompetens om demenssjukdomar som är anpassat och underlättar för dem med kognitiva problem.

För att lyckas med utmaningen krävs samverkan över förvaltningsgränser, med akademin och ett nära samarbete med invånarna, målgruppen och deras anhöriga.

Hur?

Tillsammans – här i Helsingborg tar oss an utmaningen som en gemensam stad och inte som enskilda förvaltningar!

Vårdinnovatörerna delar sin arbetstid mellan kommunal vård- och omsorg och innovationsarbete kopplat till de insikter de får i sitt arbete kring målgruppens behov. Arbetssättet skapar förutsättningar för att utveckla innovativa lösningar att testa i syfte att utveckla demensvänliga offentliga miljöer.

Vi vill skapa och testa ett lärandeforum där intressenter får ta del av projektets process, de lärdomar och erfarenheter som görs, kontinuerligt under projektets gång. Ett forum för gemensamt delande av kunskap och erfarenheter på området och samtidigt verka för spridning av kunskap om demens och vikten av att skapa ett demensvänligt samhälle.

Med stöd av forskare undersöker vi vilka aspekter som är viktiga att beakta i skapandet av demensvänliga utemiljöer och vilka av de metoder som använts i syfte att engagera och involvera målgruppen i skapandet, som har varit gynnsamma. Forskarna kommer även att vara en del av projektets arbetsprocess och undersöka hur den kan förstås i syfte att stödja det pågående utvecklingsarbetet mot ett demensvänligt Helsingborg.

Längs vägen har vi fått många insikter och kunskaper och har ett gott underlag för vidareutvecklingen av projektet Demensvänligt Helsingborg. Vi ser en möjlighet att använda dessa genom att fortsätta jobba deltagarbaserat nära målgruppen och utgå ifrån deras behov och fortsatt använda oss av designkompetens.
Vi behöver tidigt och tydligt knyta samtliga parter ännu närmre varandra i dialog, samsyn och en
djupare förståelse för behoven

Publicerad: 18 januari, 2023
Senast uppdaterad: 5 juli, 2024

Effektmål

Fler initiativ tas för att skapa ett demensvänligt samhälle.(1-3år)

Effektmål

Ny standard för offentliga toaletter (sortimentutökning). (1-3år)

Effektmål

Ökad tillgänglighet för målgruppen på offentliga toaletter. (1-3år)

Effektmål

Primär målgrupp tar del av den offentliga utomhusmiljön i högre utsträckning. (3-10år)

Effektmål

Anpassningar för mer kognitivt vänliga toaletter görs i stor skala. (3-10år)

Invånarinvolvering

Målgruppens är aktivt involverade i framtagandet av produkten både utifrån projektets deltagandebaserade forskningsansats samt genom att koppla vårdinnovatörer till projektet får vi tillgång till unik kunskap om målgruppens behov.

Kontakt

Namn: Sanna Melling
E-post: sanna.melling@helsingborg.se