Hälsa

Hojta – en icebreaker för nya vänskaper

Avbruten

Hojta – en icebreaker för nya vänskaper

Vad?

”Jag tycker om golf, att odla tomater, Rolling Stones och att stifta nya bekantskaper. Tycker du också om det? Var hittade du din senaste vän och vad var det som parade ihop er?”

”Mina tomater vill inte växa. Jag har googlat, kollat videos på Youtube och frågat de vänner jag har om råd. Samtidigt som jag uppskattar dagens teknologi så saknar jag någon att prata om mina odlingar med. Jag tror inte att det är något ovanligt för personer i min ålder. De intressen jag har delar jag inte alltid med min bekantskapskrets och ibland kan det kännas svårt att hitta nya intressen att dela intressen med. Så vart hittar jag då dem? De vars tomater växer så det knakar?

”Inhabithon – 70+” anordnades i Juni 2020 och det vinnande teamet presenterade en lösning som de kallar ”Hojta”. En app som knyter samman människor kring gemensamma intressen. Nu utvecklar vi appen som en prototyp tillsammans med teamet och målgruppen är människor i åldern 70+ som vi kommer att utveckla lösningen tillsammans med.

Varför?

Appen Hojta är ett enkelt digitalt verktyg för att knyta samman människor med samma intressen. Appen ökar det sociala nätverkandet för 70+ och bidrar således till att minska isolering och ensamhet i målgruppen.

Hur?

Fokus i appen ligger på intressen, inte på profilbilder likes eller antal följare. Anledningen till det är att nya relationer ska skapas snarare än att ha ännu ett ställe att umgås med sina befintliga vänner på. Det gemensamma intresset blir motorn i relationsskapandet och det fysiska möten är slutmålet.

Inspirationen till plattformen kommer från Tinder, Yoda, Instagram och Facebook – alla med sin goda funktion men ingen möter användaren på det sätt som Hojta avser göra.

Konceptet är en enkel plattform som är geografiskt begränsad. Användaren skapar ett eget användarnamn som inte behöver vara det egna (och alltså inte personuppgiftsburet). Profilbildsfunktionen är helt bortvald. Användaren väljer helt den grad av anonymitet som önskas.

Funktionaliteten som appen har är en serie bilder som användaren sveper igenom. Sedan är det ett chattrummet kopplat till varje bild där användaren kommunicerar med andra användare med samma intressen. Det är här den första byggstenen läggs för en ny relation.

Inhabithon-juryns motivering

Team Neothon har plockat upp ett verkligt behov och presenterar en lösning som kombinerar nytänkande och realistiska möjligheter till förverkligande. Dessutom så möjliggör den här lösningen datadriven vidareutveckling redan från sitt första steg och kan därför addera allt större värde till användarna allt eftersom tiden går utan att man egentligen behöver utveckla mer än det som redan är gjort.

Läs mer om inhabithon här.

Publicerad: 26 augusti, 2020
Senast uppdaterad: 24 april, 2024

Effektmål

Nya sociala kontakter och minskad upplevelse av ensamhet i målgruppen 70+.

Resultat

Prototypen mottogs väl av användare. Dock var det svårt att testa appen i stor skala på grund av covid-19. Initiativet är därmed vilande

  • Drivs av

    Stadsledningsförvaltningen

  • Utmaning

    Hur kan vi få människor att känna sig mindre ensamma?

  • Kategori

    Hälsa

  • Teknologier

    Applikation / Machine Learning

  • Estimerad budget

    50000 kr

  • Kostnad hitintills

    50000 kr

  • Sektor

    Medskapande / Psykisk hälsa / Social innovation

  • Partners

    Hbg Works / Neodev AB

Kontakt

Namn: Tommy Boije
E-post: tommy.boije@helsingborg.se

Namn: Lovisa Snekkersten
E-post: lovisa.snekkersten@helsingborg.se