Lärande och Etablering

Futurella – Unga upptäcker nya techjobb med digital prototyp

Avbruten

Futurella – Unga upptäcker nya techjobb med digital prototyp

Vad?

Hur kan vi göra det enklare för våra elever att få syn på olika svårupptäckta yrken som de inte visste att de skulle kunna vara intresserade av? Hur kan en fjortonåring upptäcka yrken i branscher i snabb förändring som tex inom tech-branschen? Vad gör en produktägare? En AI-tränare? En fullstack-utvecklare? Kan en chatbot hjälpa till och visa upp olika praoplatser och gymnasieval beroende på vad eleven är nyfiken på? Kan vi med ett spelinslag locka fjortonåringen att upptäcka ännu fler nya spännande yrken som den inte visste fanns?

Varför?

Arbetsmarknaden är i ständig utveckling och det kan vara en utmaning att hitta rätt bland alla nya yrken, titlar och branscher. Vad gör en UX-designer om dagarna och vilken utbildning ska man gå om man vill arbeta med spelutveckling? Vi vill göra det enklare för våra elever att hitta möjligheter de kanske inte visste fanns och göra det enklare för våra studie- och yrkesvägledare att möta eleverna i sina funderingar.

Hur?

Nu undersöker vi om en digital tjänst med inslag av spelifiering och chatbot kan hjälpa till att svara på elevers frågor och guida till intervjuer och annat material som lokala företagare lagt upp och som kan en inblick i de yrken som eleven är nyfiken på. Kanske kan eleverna få kontakt med företagarna direkt i tjänsten?

När vi bygger prototypen så testar vi den med en gymnasieklass och en grundskoleklass och ett par företagare inom tech-branschen lokalt i Helsingborg. Vi tror att det finns potential att skala upp lösningen till fler branscher och liknande behov hos vuxna som söker nya jobb och utbildningsmöjligheter.

Status: Avbruten

Testfasen är avslutad och initiativet förbereds inte för uppskalning.

Publicerad: 9 juni, 2020
Senast uppdaterad: 5 juli, 2024

Effektmål

Ökade kunskaper om framtidsyrken på arbetsmarknaden

Invånarinvolvering

Idén testas tillsammans med elever på Tågaborgsskolan.

Kontakt

Namn: Marlene Klit Welin
E-post: marlene.klitwelin@helsingborg.se

Namn: Tomellen Boije
E-post: tommy.boije@helsingborg.se