Klimat & Miljö

Vindkraft i urban miljö

Idé utforskas

Vindkraft i urban miljö

Vad?

Ja, tänk om vi kan använda bussarnas rörelseenergi för att driva bland annat belysning och skjutdörrar i bussterminalen? På vilka andra ställen kan vi då använda samma teknik för att minska vår klimatpåverkan i Helsingborg?

Det var så idén om att skapa en ”vindvägg” vid fjärrbussarnas terminal på Helsingborg C föddes.

Varför?

Syftet med vindväggen är att vi förhoppningsvis ska minska både vår klimatpåverkan och våra driftskostnader. Vi har varit i kontakt med leverantören som är positiv till idén vilket gör att vi bör kunna testa idén och utvärdera den för att sedan se om vi i senare skede kan skala upp med samma metod på någon annan plats i Helsingborg.

Ett annat syfte är att vi vill visa och inspirera andra hur man kan göra och hoppas bidra till att fler gör liknande lösningar. Tillsammans har vi möjlighet att göra större skillnad för att minskad klimatpåverkan!

Hur?

Stationen för fjärrbussarna är placerad mot havet där det är helt fri utsikt över Helsingör. Där blåser det allt som oftast vilket lämpar sig perfekt för att ha en vindvägg som är fylld med små turbiner som generar ström till bussarna. Inspirationen kommer från ett så kallat vindkraftträd där det sitter ett antal små horisontella turbiner som kan generera el redan vid 2.5 m/s. Tanken är att använda liknande turbiner fast som en vägg på bussterminalen istället.

Vi planerar att ta hjälp av Öresundskraft för att räkna på effekten.

Publicerad: 12 maj, 2020
Senast uppdaterad: 18 april, 2024

Effektmål

Målet är att minska vår klimatpåverkan i Helsingborg genom att använda teknik smartare.

  • Drivs av

    Stadsbyggnadsförvaltningen

  • Kategori

    Klimat & Miljö

  • Teknologier

    Energiteknik

  • Sektor

    Energi / Offentlig miljö / Stadsbyggnad

Kontakt

Namn: Anders Söderberg
E-post: Anders.Soderberg2@helsingborg.se