Teknologisk omställning

Vätgasdriven reservkraft

Idé

Vad?

Vi vill undersöka möjligheten att bygga in vätgaslagring i den ”ordinarie” elanläggningen och tillsammans med utbyggnad av sol och eventuellt vindel skapa en fastighet som är självförsörjande på el året runt.

Hur?

Vi Installerar solceller och eventuellt småskaliga vindturbiner motsvarande husets årsförbrukning av el på taken. Vi installerar också en anläggning som vid överskott av egenproducerad el producerar vätgas och som vid underskott av solel (eller vid strömavbrott) omvandlar vätgasen till el.

Varför?

Klimatet:
Behovet av reservkraft har ökat i staden och nyligen har förvaltningen investerat i reservkraftsanläggningar till 6 vårdboenden. Dessa är dyra i investeringar och drift och går dessutom på fossil diesel vilket rimmar illa mot stadens klimatambitioner och mål att bli fossilfria till år 2030.

Ekonomi:
Reservkraft via vätgas har dessutom möjlighet att vara mer ekonomiskt lönsam då den blir en del av den ”ordinarie” elanläggningen och används året runt istället för dieselaggregat som förhoppningsvis bara kommer att testköras enligt schema.

Eleffektplan Hbg:
Genom att bygga ihop reservkraftsanläggningen med husets ”normala” eldrift så borde byggnadens effektabonnemang kunna minskas vilket är bra för både plånbok och Helsingborgs eleffektplan.

Effektmål

Minskad klimatpåverkan jämfört med dieselaggregat
Kostnad per förbrukad kWh på anläggningen jämfört med reservkraftsanläggning (där vi redan installerat dieselaggregat).
Minskat effektabonnemang på fastigheten

Utmaningar

  • Hur kan vi öka motståndskraften i våra el- och IT-system?
  • Hur kan vi minska vårt klimatavtryck och nå klimatneutralitet 2030?

Drivs av

Fastighetsförvaltningen

Kategorier

Energiteknik

Omställning

Teknologisk omställning

Kontakt

Daniel Edenström