Digitalisering & Teknik

OPS! – Oceanhamnen proppfull med ny teknik och möjligheter

Testas som pilot

OPS! – Oceanhamnen proppfull med ny teknik och möjligheter

Vad?

OPS! är ett koncept som i sin basmodul är en sittmöbel som innehåller wifi, laddning av telefon, värme för komfort och ljus för trygghet. Fem stycken basmoduler kommer att installeras i den nya, smarta stadsdelen Oceanhamnen. Varje modul utvecklas tillsammans med olika samarbetspartners och har olika teman men delar samma mål:

  • Bidra till nyskapande eller oväntade upplevelser i stadsrummet, kanske med humor eller nya perspektiv
  • Ge ett mervärde eller fylla ett behov för allmänheten
  • Gärna vara interaktivt eller på annat sätt stimulera till aktivitet
  • Främja sociala möten och stadslivet

En vatten OPS! tas fram av Miljöförvaltningen tillsammans med Cado som gör utrustning för lekplatser och teknikföretaget EC Solution som tagit fram ett koncept där du som besökare både kan leka med havsvattnet och dyka ned för en titt under ytan.

Kulturförvaltningen utforskar möjligheterna att erbjuda starka kulturupplevelser på nya sätt när de med AI och IoT ljudsätter delar av staden. Under våren 2022 färdigställs OPS!-modulerna till Oceanhamnen och de kommer att vara på plats före sommaren. Tanken är att invånare ska kunna sitta i modulen och titta ut över vattnet med ljudbilder som tillför en extra dimension.

Varför?

Staden har identifierat ett tiotal platser i Oceanhamnen som behöver wifi för att skapa bra täckning i stadsdelen. Till dessa platser drar vi el och fiber vilket är infrastrukturen för att kunna skapa en smart stad.

Vi tror att OPS!- konceptet kan bli som innovativa hubbar i stadsrummen med nyskapande och överraskande funktioner och främjar sociala möten mellan invånare.

Hur?

I vatten- OPS! kan unga och gamla tävla i att pumpa upp havsvatten och fylla kar som plaskar tillbaka i havet eller turas med kikaren för att se hur fiskar och musslor har det. Kikaren ger dig möjlighet att se 180 grader under ytan i hamnen. Vill du sedan hålla kontakten med undervattensvärlden kan du även dyka ned under ytan hemifrån eller på bussen eftersom kameran är ansluten till webben.

Tekniken i ljud-OPS! ger dig som besökare möjlighet att höra musik utifrån insamlad klimatdata och algoritmer. En modul testar hur AI kan interagera med mänskliga kreatörer för att skapa nya musikaliska konstverk. Aktuell data kopplat till temperatur, vind, lufttryck, luxvärden från solen och luft partiklar bildar algoritmer som tillsammans med musikaliska segment generera suggestiva ljud och ambient musik.

-Visst blir du nyfiken?

Med samma nyfikenhet låter vi framtiden möta dåtiden när vi ställer oss frågan:

– Hur lät egentligen hamnen förr i tiden? Det kommer du också kunna höra som en alternativ verklighet genom ett knapptryck när du sitter i en OPS!

Publicerad: 24 mars, 2020
Senast uppdaterad: 5 juli, 2024

Effektmål

Ökad livskvalitet för invånarna i stadsmiljön med hjälp av ny teknik och nya samarbeten

Kontakt

Namn: Sara Schlyter
E-post: Sara.Schlyter@helsingborg.se