Plats- och eventdatabas med öppen källkod
Plattform

Plats- och eventdatabas med öppen källkod

Plats- och eventdatabasen: Allt som händer och allt som finns – på ett och samma ställe

Plats- och eventdatabasen har skapats för att samla allt som händer på ett och samma ställe. Genom användarkonton får olika organisationer tillgång till databasen, och kan själva lägga upp platser, event och aktiviteter. Det finns flera fördelar med att samla allt som händer på samma ställe. Eftersom databasen är ett öppet API, kan datan användas på många olika sätt beroende på hur den filtreras. Idag används databasen som grund för att skapa kalendrar – inte bara för Helsingborgs olika verksamheter, utan även för andra skånska kommuner. Innehållet i kalendern filtreras så att det blir relevant, till exempel har Dunkers Kulturhus en kalender som bara visar event som pågår hos dem.

Hälften av Skånes kommuner använder databasen, som samlar över 500 event per månad

Plats- och eventdatabsen bygger i grund och botten på WordPress inbyggda API. Det är öppen källkod, vilket gör att vem som helst kan bygga en egen databas utifrån egna behov.

 • Databas över event

  Databasen samlar alla event och aktiviteter med standardiserad data som möjliggör filtrering på kategorier, taggar & geografisk position.

 • Användarkonton för att lägga upp event och aktiviteter

  Användare kan skapa konton för att själva publicera event och aktiviteter. Eventet blir komplett med information om plats, tid, arrangör, bokningsmöjligheter, bilder och liknande.

 • Kalenderwidget som körs mot databasen

  Hela poängen med databasen är att skapa kalendrar som visar de event som finns. Kalenderwidgeten är ett Wordpress-plugin och fungerar med alla Wordpress-sajter.

 • Stöd för flera språk

  Med Polylang kan plats- och eventdatabasen översättas till flera språk.

Kom igång med plats- och eventdatabasen

Eftersom plats- och eventdatabasen bygger på öppen källkod kan vem som helst hämta och använda koden för att skapa sin egen databas och anpassa den helt efter egna önskemål. Koden till plats- och eventdatabasen finns på GitHub.

Dokumentation och information till utvecklare finns på kalender.helsingborg.se.

Roadmap

Buggfixar

Buggfixar.

Juni 2021

Lovaktiviteter för unga

Skol- och fritidsförvaltningen har önskat anpassningar i plats- och eventdatabasen för att bättre kunna möta behov kring lovaktiviteter för unga.

December 2021

Uppskalning inför H22-expot

Plats- och eventdatabasen skalas upp för att klara många besökare samtidigt, vilket kommer att behövas inför H22-expot.

Maj 2022

Några innovationsinitiativ relaterade till plattformen