Hälsa

Var Med – när du inte kan vara på plats fysiskt

Realiserad

Var Med – när du inte kan vara på plats fysiskt

Vad?

Många av våra äldre är fortfarande pigga i knoppen men orkar inte lika mycket som förut. Även om kroppen inte riktigt orkar och tillåter så vill de gärna vara med och dela upplevelser som barnkalas, bröllop och begravningar med sina nära och kära. Eller om kompisarna på boendet ska på utflykt men de inte själva kan vara med.

Var Med skapar möjlighet till ett socialt deltagande som ger självkänsla och livsmening, kanske särskilt för de som har svårt att förflytta sig eller fysiskt inte orkar ta sig utanför dörren, trots att de hänger med fullt ut mentalt.

Varför?

När kroppen inte längre orkar kan du som äldre känna dig isolerad och utanför i vissa sammanhang. Var Med är tänkt som hjälp för att dela hela livets privata sammankomster med någon som av olika skäl inte längre kan vara med på plats.

Var Med gör att du kan vara med och få en känsla av upplevelser som du kanske annars gått miste om. Vi ser att den här innovationen kan användas av många av våra kunder som har svårigheter att ta sig ut i världen, både inom hemvården och äldrevården.

Hur?

Idén till Var Med har sitt ursprung från innovationen Be my Body som föddes under en innovationssprint med Kulturförvaltningen och Vård- och omsorgsförvaltningen.

När du använder Var Med kopplar du upp dig till ett interaktivt videosamtal där du kan styra med muntlig och skriftlig kommunikation via telefon, padda, dator eller TV-skärm.

Under vintern 2021 har en förenklad prototyp testas. Utifrån resultatet jobbar vi vidare på en mer hållbar och konkret produkt.

Publicerad: 23 februari, 2022
Senast uppdaterad: 18 april, 2024

Effektmål

Minskad känsla av isolering och utanförskap hos äldre på vårdboende eller inom hemvården.

Effektmål

Ökat antal privata kontakter för äldre som har anhöriga på annan ort och som normalt har få fysiska besökare.

Invånarinvolvering

Testats på kund

Kontakt

Namn: Niels Bergsten
E-post: niels.bergsten@helsingborg.se