parkbild från kungstorget parkbild från kungstorget
Teknologisk omställning

Trädkronstäckning Helsingborg

Skala upp

Vad?

Träden är verkligen en fantastisk resurs i staden. Det är sedan länge bevisat att vi mår bra i närheten av träd och de ger oss möjlighet till återhämtning från en hektisk vardag. Forskningen säger till och med att det räcker att vi får uppleva doften av skog för att minska våra stressnivåer. Träd är också viktiga livsmiljöer för många andra arter och på flera sätt förutsättningen för biologisk mångfald i staden. När vi nu står inför klimatförändringar så är träden några av våra viktigaste verktyg för att bromsa och dämpa effekterna av kommande extremväder. I framtiden kommer träd och grönska att bli en lika viktig infrastruktur som vägar och ledningar för att våra städer ska gå att bo och leva i.

För att få en överblick över hur stor del av stadens yta som täcks av trädkronor så har vi tagit fram ett verktyg. Det hjälper oss att hantera grönstruktur.

Hur?

Genom att kombinera information från flygbilder och höjddata med av hjälp av AI, kan vi kartlägga och snabbare få en uppdaterad överblick av stadens krontäckning. Det ger en mer korrekt och uppdaterad bild av nuläget och frigör samtidigt tid till att analysera och planera framåt.

Varför?

Det tar tid för nya träd att växa upp. Därför tar vi nu fram en handlingsplan för stadens träd med fokus på att plantera fler träd i Helsingborg och ta hand om de som vi har.

Tidigare inventerades trädkronstäckningen enbart manuellt det vill säga att personer, ofta inhyrda konsulter, åker ut och stegar ut krondiametern och registrerade det i en Ipad. För att få en mer komplett bild av beståndet så kombinerar vi nu mera den traditionella metoden med verktyget för Trädkronstäckning.

Målet är att ha 20 % trädkronstäckning och just nu har vi 19 % över centralorten. För att nå målet så behöver vi öka trädkronstäckningsytan med minst 70 hektar. Det är väldigt mycket.

Utmaningar

  • Hur kan vi minska vårt klimatavtryck och nå klimatneutralitet 2030?

Drivs av

  • Stadsbyggnadsförvaltningen

Drivs av

Stadsbyggnadsförvaltningen

Kategorier

AI

Omställning

Teknologisk omställning

Kontakt

Jonas Dalmayne