Vad?
Det finns studier som visar att det är jobbigare och mer mentalt ansträngande att ta bort än att lägga till något. När vi investerar tid, pengar och engagemang i något blir det svårt att sluta göra det, även om det inte längre skapar samma värde som det ursprungligen gjorde. Det är helt enkelt lättare att fortsätta som vi brukar, följa rutiner och invanda arbetssätt än att se framtida fördelar med en eventuell förändring som vi skulle kunna genomföra. Många gånger blir vi mentalt låsta till traditionella metoder som känns tryggt och ”rätt” vilket hindrar oss från att se och genomföra nya lösningar.
Hur?
På stadsbyggnadsförvaltningen utlyser vi under våren en tävling för medarbetare och chefer med syfte att uppmuntra till att börja reflektera kring arbetsmoment i vår vardag som vi brukar göra men som egentligen är tidstjuvar, överflödiga, ständigt återkommande, som tar onödigt lång tid eller som vi inte längre kan se något syfte med. Alla initiativ som kommer in till tävlingsledaren Thomas Lundgren får de förutsättningar som behövs för att under en begränsad period testa att genomföra sin Antipilot. De två Antipiloter som frigör mest tid, minskar kostnad eller på annat sätt skapar bäst effekt för verksamheten eller invånarna vinner 25. 000 kronor vardera och pengarna går till kompetensutveckling för hela enheten!
Tävlingen pågår under våren 2024 och vinnaren koras före sommaren. Frågor, idéer och uppslag på antipiloter coachas av Thomas Lundgren och Martina von Trampe i Tisdagssoffan på tisdagar mellan 08.30-10.00.
Är du nyfiken på att veta mer om bakgrunden till konceptet Antipilot så klicka på länken och lyssna på när våra vänner Samuel och Leif från Hello Future beskriver Treboxmodellen:
https://youtu.be/MBkg7jCXK_wi
Varför?
Inom offentlig verksamhet lägger vi oftare till nya arbetsuppgifter än vi tar för vana att rensa bort och behöver därför träna oss på att våga fatta beslut kring vad vi borde sluta göra. Det är orimligt att fortsätta lägga till nya uppgifter utan att även först sluta göra andra. Därför vill vi testa Anti-pilotkonceptet och uppmuntra medarbetare och chefer att på så vis skapa utrymme för nya lösningar som faktiskt fungerar bättre och skapar mer värde än det vi redan gör. Det kan handla om en process, rutin, sätt att dokumentera, manuell handpåläggning, insamlande av statistiken, en tjänst vi erbjuder, eller annat som inte längre behövs, är relevant eller efterfrågas.
Effektmål
- Minst 7 initiativ
- 2 genomförda antipiloter
Drivs av
- Stadsbyggnadsförvaltningen