Vad?
I den smartare staden, hjälper tekniken till att hålla oss trygga. Helsingborg är första staden i världen med livbojar som automatisk varnar när de tas bort från sina platser – tack vare uppkopplade magnetiska sensorer.
Staden har mellan 50 och 100 livbojar som plockas från sin hållare varje år, merparten av fallen utan att användas för det syfte som de finns till för. De kastas i vattnet, de kastas i buskage, de staplas på hög osv…
När Utvecklingsingenjör Andreas Hall, som jobbar med att digitalisera Helsingborgs offentliga utrymmen, insåg att magnetiska sensorer kunde vara nyckeln till att förverkliga detta projekt, letade han med ljus och lykta och upptäckte till slut att den rätta sensorn för jobbet redan existerade, men på ett väldigt oväntat ställe borta i USA!
Hur?
Genom att koppla upp bojarna kan vi skapa möjlighet för entreprenören att direkt veta hur många bojar som flyttats från sin plats och de slipper onödiga extrakörningar och staden kan minska kostnaderna. På så vis kan våra underhållsentreprenörer ersätter saknade livbojar snabbare och sparar in på både tid och körning för att övervaka och ersätta livräddningsutrustning i staden.
Sen, viktigast av allt, vi kan spara liv.
Varför?
Med hjälp av uppkopplade livbojar kan vi alla känna oss trygga i att livräddningsutrustning kommer att finnas på plats om vi behöver det, så vi kan njuta av våra stränder, bäckar och dammar med ro.
Effektmål
- I den smartare staden, hjälper tekniken till att hålla oss trygga. Målet är ökad trygghet för stadens invånare och besökare. Resultat Stadens livbojar är uppkopplade och entreprenören får larm när en boj inte längre sitter på sin plats. Dock behöver arbetssätt, roller och den digitala infrastrukturen bakom finjusteras för att maximera effekten.
Drivs av
- Stadsbyggnadsförvaltningen