Hälsa

Skogsharmoni

Realiserad

Skogsharmoni

Vad?

Inspirerade av initiativet Skogspaus (Skogspaus – ett virtuellt skogsbad i vardagen – Innovation i Helsingborg) testar vi Skogsharmoni, ett liknande koncept fast på ett av stadens vårdboenden och med personer med ett stort behov av vård och omsorg som primär målgrupp. Vi skapade en plats i skogen fast i staden, inomhus, på Dunkerska husets vårdboende i centrala Helsingborg.

Varför?

Hyresgäster på vårdboendet har inte alltid orken att följa med på utflykt utanför boendet. Personer med demenssjukdom kan drabbas av oro och förvirring vid stora förflyttningar. Vi ville att även dessa personer skulle få ta del av skogen med alla sina sinnen även om dagsformen inte skulle tillåta en fysisk förflyttning. Känna, höra, se och dofta skogen, när som helst när behovet och längtan uppstår. Vi tror också att rummet kan bidra till ökat välmående hos hyresgästerna genom att ge möjlighet till avkoppling och därigenom bidra till minskad oro.

Hur?

Ett rum har inretts på vårdboendet som efterliknar en lugn och fridfull plats i skogen, med mossa, växtlighet, stubbar, fototapet, fågelkvitter, skärm med naturfilm och porlande vatten. Du kan se en film från rummet här: Skogsharmoni på Dunkerska husets vårdboende – YouTube

Vi var nyfikna på hur hyresgästerna upplevde rummet och de fick dela med sig av sina upplevelser i en dagbok i rummet. Några citat från boken; ”Underbart avkopplande” ”Så skönt, det känns som skogen på riktigt”  ”Här sitter jag gärna och läser en bok” ”Ljudet påminner mig om när jag förr satt och fiskade”.

En utvärdering av rummets effekt på hyresgästernas mående pågår kopplat till BPSD, som är det svenska registret för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens. Utvärderingen genomförs av vård- och omsorgsförvaltningens strategiska demenssjuksköterska i samarbete med Helsingborg stads FoU-enhet.

Publicerad: 14 februari, 2023
Senast uppdaterad: 5 juli, 2024

Effektmål

Ökat välmående och minskad oro hos hyresgästerna

Invånarinvolvering

Hyresgästerna testar lösningen och delar med sig av sina erfarenheter.

  • Drivs av

    Vård- och omsorgsförvaltningen

  • Kategori

    Hälsa

  • Estimerad budget

    43000 kr

Kontakt

Namn: Susanne Wåhlander
E-post: susanne.wahlander@helsingborg.se