SällBo

Testas som pilot

SällBo

Vad?

SällBo är ett nytt sätt att bo – ett sällskapsboende på Fredriksdal med integration i fokus där du väljer att bo lite mindre och dela lite mer.

Varför?

Namnet SällBo är en sammansättning av orden sällskap och bo. Här står nämligen det sociala livet mellan grannar från olika generationer, kulturer och livssituationer i centrum. Boendet minskar ensamheten och främjar integration mellan generationer och personer med olika kulturella bakgrunder.

Hur?

Ett före detta äldreboende har renoverats. 31 av de 51 lägenheterna hyrs ut till 70-plusare. I resterande lägenheter bor unga vuxna mellan 18 och 25 år, varav hälften nyligen har kommit till Sverige, utan sina föräldrar.

Utöver den egna lägenheten har de boende tillgång till gemensamma ytor både inomhus och utomhus, med gott om plats för fritid och umgänge. Minst två timmar/vecka ska varje hyresgäst ordna eller delta i gemensamma aktiviteter. Ibland lagar de mat ihop, pysslar eller bara samtalar och stöttar varandra. På SällBo finns bland annat ett gemensamt vardagsrum, fyra delade kök, en konst- och hantverksstudio, ett bibliotek, ett yoga- och träningsrum, ett spelrum och ett filmrum. Utomhus finns sittplatser, grillplats, blomrabatter och en köksträdgård.

Publicerad: 20 mars, 2020
Senast uppdaterad: 18 april, 2024
  • Drivs av

    Helsingborgshem

  • Sektor

    Bostäder / Integration / Social hållbarhet / Social innovation

Kontakt

Namn: Dragana Curovic
E-post: dragana.curovic@helsingborgshem.se