recolab ovanifrån recolab ovanifrån
Grön omställning

RecoLab

Pilot

Vad?

RecoLab är en ny anläggning, invigt våren 2021 som finns på Helsingborgs avloppsreningsverk. I stället för att ha fokus på att rena avloppsvatten har RecoLab en processteknik för att återvinna så mycket som möjligt ur källsorterat avloppsvatten och matavfall från Oceanhamnen. Till RecoLab leds källsorterat avloppsvatten, svartvatten (toalettvatten) och gråvatten (köks-, disk- och tvättvatten) samt matavfall från Oceanhamnens fastigheter genom tre olika rör. Systemet kallas till vardags ”Tre rör ut”. Tack vara att flödena är sorterade och koncentrerade kan RecoLab effektivt återvinna viktiga resurser som näringsämnen, biogas och rent vatten.

Hur?

Tre rör ut och RecoLab är först ut i världen med att återvinna ur källsorterat avlopp och matavfall i stor skala. Därmed utgör detta ett självklart nav för stadsutveckling och dialog kring hållbara stadsutveckling. Genom tvärvetenskapliga dialoger, erfarenheter från Oceanhamnen och testbäddsförsök, blir RecoLab en unik katalysator för samhällsutveckling på många plan. Vårt fokus och strategiska arbete är att utveckla lokala kretslopp med cirkulär ekonomi för näring, vatten och energi.

Vår ambition och övertygelse är att med välplanerade arrangemang och tvärgående branschdialoger i RecoLabs utställningshall, utvecklar vi tillsammans en smart och hållbar stadsutveckling.

Boka studiebesök eller kontakta oss gärna för idéer på samverkan!

Länk: www.recolab.se

Varför?

Precis som källsorterat hushållsavfall möjliggör återvinningen av papper, glas och metall, så möjliggör Tre rör ut en effektivare återvinning av viktiga resurser som kväve, fosfor, biogas och rent vatten. Fosfor och kväve är viktigt gödselprodukter som behövs för tillväxt på åkermark, vår livsmedelsproduktion. Med dagens stigande priser på gödsel och i förlängningen matpriser, är det extra aktuellt att se och ta tillvara på resurser i vår närmiljö. Avlopp är en resurs i vårt samhälle.

Utmaningar

  • Hur kan vi minska vårt klimatavtryck och nå klimatneutralitet 2030?

Drivs av

  • Helsingborgs stad

Drivs av

Helsingborgs stad

Kategorier

Avfall/Cirkularitet, Cirkulär ekonomi, Klimatanpassning

Omställning

Grön omställning