människor som sitter med sina telefoner istället för att socialisera med människorna runt sig människor som sitter med sina telefoner istället för att socialisera med människorna runt sig
Social omställning

Omtanke Helsingborg - från ensamhet till gemenskap

Skala upp

Vad?

Projektet utforskar hur vi kan få människor att enklare ta steget från att vara ofrivilligt ensam till att ta del av de möjligheter av social gemenskap som finns i staden, Vi kartlägger även de sociala arenor som finns, samt undersöker vad som saknas för att möta behoven. Sen testar vi att fylla behoven med lösningar!

Hur?

Djupintervjuer med invånare, enkäter på dialog Helsingborg samt intervjuer med personal som i sitt arbete möter ensamma. Behoven som identifieras tas in i workshops med personal, frivilligorganisationer och invånare.

Projektet har nu beviljats medel för att skalas upp under 2 år, 2022-2023.

Vi har bland annat börjat med ett pratcafé på Söder i Helsingborg dit alla är välkomna för att fika och prata med oss eller med varandra.

Vi utvecklar en hemsida för att samla aktiviteter, stöd och annat för att motverka ensamhet och koppla samman ensamma individer utifrån intressen, ej åldrar.

Vi utforskar samverkan med stadens caféer för att testa snackebord, där man kan sitta om man söker sällskap vid sin fika.

Vi utforskar självhjälpshus med ideella utförare.

Vi stöttar vården att föra samtal om ensamhet med klienter på vårdcentraler.

Varför?

Många lider av ofrivillig ensamhet i alla åldersgrupper vilket leder till både psykisk och fysisk ohälsa. Utifrån ett förvaltningsperspektiv leder ofrivillig ensamhet även till förlängda kontakter och ökad återfallsrisk och därmed högre konsumtion av våra tjänsten.

Effektmål

  • Ökad samverkan mellan olika aktörer i Helsingborg stad för att motverka ofrivillig ensamhet
  • Minskad ensamhet hos deltagare i pratcafeet
  • Minskat behov av socialt stöd pga minskad ohälsa och ökad livskvalitet

Utmaningar

  • Hur främjar vi psykisk och fysisk hälsa bland unga?
  • Hur kan vi få människor att känna sig mindre ensamma?
  • Hur kan vi göra invånarna mer delaktiga och medskapande?

Drivs av

  • Socialförvaltningen

Drivs av

Socialförvaltningen

Kategorier

Trygghet

Omställning

Social omställning

Kontakt

Charlotta Schön, Bitte Wikström