Vad?
Bevarande av biologisk mångfald är en stor utmaning som Helsingborg arbetar aktivt med. Det är svårt att mäta tillståndet i våra naturområden och vilka effekterna skyddsåtgärder och anpassningar får, särskilt för djurgrupper som fåglar och fladdermöss. Ibland görs inventeringar i samband med detaljplanering inför exploatering. I princip aldrig görs uppföljande inventeringar av hur den biologiska mångfalden förändrades.
Uppföljande, likartade inventeringar ger oss unika möjligheter att utvärdera effekten av stadens ambitioner. Den kunskapen kan sedan omsättas i framtida utformning, drift och underhåll och fysisk planering.
Idén är utvärdera stadsutvecklingsprojektet Östra Ramlösas ambitioner med att bevara och utveckla den biologiska mångfalden. Det sker genom att inventera fåglar och fladdermöss innan utbyggnad för att få ett utgångsläge. Efterhand som projektet framskrider kan uppföljande inventering göras där förändringar noteras. En del av projektet går ut på att jämföra traditionell fältinventering av fågel med inventering genom inspelning och analys av fågelljud med hjälp av Ai. Fladdermusinventeringen sker genom att jämföra olika varianter av Ai som hjälp för identifikation av inspelade ljud. Efterhand som uppföljande inventeringar genomförs kan man dra slutsatser om vår planering och gestaltning av den fysiska miljön ger önskad effekt på djurlivet. Resultatet av att jämföra de olika metoderna ger oss vägledning för hur vi kan övervaka och utvärdera biologisk mångfald med hjälp av inspelning och Ai. Slutsatserna kommer att kunna användas i andra stadsutvecklingsprojekt.
Hur?
Stadsbyggnadsförvaltningen och Stadsledningsförvaltningen är samarbetspartner för uppföljningen av Östra Ramlösa.
En konsult anlitas för genomförande av inventering, slutsatser och rapportering. Metodik och utvärdering sker i samarbete med ekologer på stadsbyggnadsförvaltningen.
Efterhand som Östra Ramlösa exploateras kan uppföljande inventeringar genomföras. Förändringar i arter och aktiviteter kan därefter följas och analyseras. Har vi kvar arterna även efter utbyggnad av bebyggelseområden? Vilka nya arter flyttar in efter anläggning av grönområden och förbättring av Lussebäcken? Resultatet kan användas för uppföljning av hållbarhetsprogrammet.
Varför?
Blivande stadsdelen Östra Ramlösa lanseras med höga miljömål, bland annat genom en hållbarhetscertifiering enligt systemet Citylab. Stort fokus ligger på att bevara och utveckla befintliga natur- och kulturvärden. Genom att inventera djurlivet i området innan exploatering och sedan efterhand som det byggs ut, kan vi få reda på om ambitionerna uppnås. Målsättningen är att få reda på om/hur faunan förändras över tid jämfört med utgångsläget idag och hur förändringarna är relaterade fysisk planering och gestaltning av stadsdelen, till exempel belysning, buffertzoner mellan natur och bebyggelse, utformning av grönytor. Resultatet av utvärderingen ska kunna användas för att ge rekommendationer till planering och gestaltning av andra stadsutvecklingsprojekt.
Drivs av
- Stadsbyggnadsförvaltningen