projektbild på havskolonier projektbild på havskolonier
Grön omställning, Social omställning

Havskoloni

Pilot

Vad?

Vi vill testa om det är möjligt att driva en hållbar havsodling i en urban hamn. Projektet ska också föra invånare närmare havsmiljön och främja att de blir mer medvetna om livet i havet. Vi ska även utforska om en havsodling kan främja den biologiska mångfalden och i dessa urbana hamnområden.

En urban havskoloni kan skapa en livsmiljö där det marina djurlivet hittar mat och skydd samtidigt som invånare kan lära mer om hur vi kan bruka havet hållbart. Odlingen av blåmusslor är en av de mest hållbara källorna till animaliska proteiner och näring, eftersom de tar upp näring direkt från havet.

Hur?

Etableringen av urban havskolonin kommer att samla frivilliga invånare från Helsingborg i en social gemenskap med fokus på hållbar odling i havet. Projektet uppmärksammar och tillgängliggör möjligheten att odla i havet och gör helsingborgarna medvetna om vikten av ett hav i balans. Dessutom ska det inspirera andra att skapa hälsosamma havsmiljöer i sina hamnar, då vårt projekt tydligt ska visa värdet av detta. Vi kommer också göra det möjligt för undervisning av skolklasser på plats.

Projektet urban havskoloni ska ses som ett pilotprojekt för att utvärdera möjligheten att odla ätliga blåmusslor i hamnen. Lyckas projektet får vi ta ställning till om urban havskoloniodling på sikt ska drivas av en frivillig förening.

Varför?

Miljöförvaltningen har med ”Havet är din granne” utforskat hur staden kan ta till vara och förstärka marina värden i urbana hamnområden. Urbaniseringen av kustområdena har på många håll varit bra för handel och ekonomisk utveckling, men har tyvärr ofta skett på bekostnad av naturliga marina livsmiljöer. Därför råder det idag brist på biologisk mångfald och liv i många urbana kustområden. Helsingborgs hamn är inget undantag. Till H22 City Expo drev miljöförvaltningen innovationsprojekten ”Ett grönområde i havet” där ett stenrev anlades och ”Levande havsväggar” där strukturer installerades på kajen i Oceanhamnsområdet. Nu vill vi i samarbete med stadsledningsförvaltningen fortsätta arbetet kring hur vi kan lyfta fram och förstärka de marina värdena i dessa områden genom att etablera en urban havskoloni.

Blir projektet lyckat kan det ligga till grund för fler framtida kolonier inom staden och inspirera fler att odla i havet.

Effektmål

  • Invånare som engagerar sig ska få ökad kunskap kring att odla i havet och bli mer medvetna om vikten av ett hav i balans.
  • Öka den biologiska mångfalden i Oceanhamnen.

Drivs av

  • Miljöförvaltningen / Miljöstrategi och uppföljning

Drivs av

Miljöförvaltningen

Kategorier

Biologisk mångfald, Demokrati, Vatten

Omställning

Grön omställning, Social omställning

Kontakt

Annelie Eckeskog