Vad?
Som första kommun i världen har Helsingborg spårat inköp av torsk, hela vägen från hav till bord. Genom att använda blockkedjeteknik har vi skapat en transparens i fiskens värdekedja och på så sätt identifierat viktiga faktorer för hållbara inköp av fisk. Genom att spåra torsken, har vi också säkerställt att vi verkligen får den torsk som vi avtalat att köpa in.
Nu fortsätter arbetet med andra livsmedel, där sej blir nästa livsmedel att spåra med blockkedjeteknik.
Hur?
Teknologin bakom blockkedjor är väldigt lämpad just för att spåra varor. Genom blockkedjetekniken går vi från manuell hantering av dokumentation till en automatisk och mer säker digital dokumentation. På så sätt kan vi snabbt få ut viktig information om fiskens resa.
Tekniken samlar in information från alla aktörer, från fiskare till grossist, i en kedja. I projektet mäter vi bland annat fiskemetod, fångstzon, bifångst, slaktmetod och transport. Varje aktör utgör ett block i kedjan och alla aktörer i kedjan kan se informationen. Man kan enkelt säga att alla som är inblandade i att leverera torsk eller sej till Helsingborgs stad krokar arm och delar information med varandra.
Informationen i blocken kan inte ändras utan att alla i kedjan får reda på det. Ofta samlas informationen in automatiskt från aktörernas egna verksamhetssystem. Därför blir risken för fusk minimal.
Varför?
Att följa upp avtal manuellt är både svårt och tar tid. Med blockkedjeteknik kan vi vara säkra på att vi verkligen får den produkt som vi köpt in.
Vi valde att börja arbeta med torsk för att fiskens väg kantas av många negativa faktorer som utfiskning, bifångster, långa transporter och felmärkningar. 30% av all fisk som säljs globalt är felmärkt. Det är kanske inte ens samma art som det står på paketet.
Därför är det så viktigt med transparenta kedjor och digital dokumentation. Under arbetet med torsken fick vi insikt i att en stor del av den fisk vi köper i Helsingborg skickas 4400 mil fram och tillbaka till Kina för att fileas. Genom det arbetet har vi fått möjlighet att välja alternativa leverantörer med mer hållbara leveranskedjor för att minska fiskens klimatavtryck.
Effektmål
- Ökad spårbarhet och transparens i uppföljningen av livsmedelsinköp
Utmaningar
- Hur kan vi minska vårt klimatavtryck och nå klimatneutralitet 2030?
Drivs av
- Skol- och fritidsförvaltningen / Måltidsservice
- Stadsledningsförvaltningen / Ekonomi och styrning / Inköp- och upphandlingsenheten