Hälsa

Fotpedal för bättre handhygien

Avbruten

Fotpedal för bättre handhygien

Vad?

Personal och hyresgäster på vårdboende som ska tvätta händerna sätter igång vattenkranen med en fotpedal istället för att vrida med handen. När vattnet börjar rinna startar en klocka som räknar ned till 30 sekunder har gått. Genom att inte röra kranen med handen minskar risken för smittspridning av bakterier och sjukdomar.

Varför?

Att tvätta händerna med tvål och vatten är det bästa, billigaste och enklaste sättet att förhindra spridning av bakterier. Detta gäller inte bara under pandemier. Även under normala tider är smittspridning av bakterier och sjukdomar inom vården ett allvarligt problem. Genom att använda en fotpedal istället för att röra kranen med handen minskar risken för smittspridning av bakterier och sjukdomar.

Hur?

Antagandet bygger på en studie från Storbritannien där man lyckades väldigt bra med att förbättra handhygienen på ett sjukhus. Studien visade att varningsskyltar och regler sällan fungerar särskilt bra. Med denna lösning minskar risken för smittspridning, eftersom personen som ska tvätta händerna inte rör vid kranen.

Publicerad: 8 juni, 2020
Senast uppdaterad: 18 april, 2024
 • Drivs av

  Vård- och omsorgsförvaltningen

 • Kategori

  Hälsa

 • Teknologier

  Automatisering/RPA

 • Sektor

  Vård

Kontakt

Namn: Johan Müllern-Aspegren
E-post: johan.mullern-aspegren@helsingborg.se