Integration

Enklare att söka försörjningsstöd

Avbruten

Enklare att söka försörjningsstöd

Vad?

För den som av olika anledningar inte kan försörja sig helt och hållet själv är det möjligt att söka ekonomiskt stöd. Idag är den processen ganska besvärlig och det tar tid för både invånare och myndighet och eftersom det är något komplicerat finns också ett större utrymme för att något blir fel. Arbetsmarknadsförvaltningen vill att det ska vara enkelt, begripligt och säkert att söka försörjningsstöd.

Varför?

Den nya lösningen blir enklare och mer begriplig för invånare. Det gör att vi kan jobba mer effektivt med de resurser vi har. Och vi säkerställer att vi får ett gott resultat i förändringen genom att testa efterhand och inkluderar både invånare och medarbetare i alla delar av processen.

Vi vet också att enklare och snabbare ligger i linje med de förväntningar helsingborgarna har på stadens tjänster och vi måste hitta snabbare och smartare lösningar som anpassas efter människors behov.

Dessutom tänker vi att om tekniken sparar tid även för oss som jobbar i staden kan vi ägna mer tid och kraft åt de uppgifter som skapar värde för stadens invånare där det mänskliga mötet är avgörande.

Och till sist: vi tycker också att det är viktigt att vara i fas med samhällsutvecklingen. Stadens tjänster får inte halka efter.

Hur?

Vi gör detta genom att jobba smartare, enklare och snabbare för att kunna handlägga med mindre resurser och för att förenkla för invånare. Utan att tumma på rättsäkerheten.

Vi bygger in en automation i verksamhetssystemet, en mjukvara hämtar uppgifter från e-ansökan, skapar en beräkning och påbörjar en dokumentation vilket effektiviserar det administrativa arbetet och sparar tid. Vi har gått vår egen väg i detta och testat i liten skala och haft både medarbetare och invånare involverade i hela arbetet och alla delar av processen.

Dessutom förenklar Arbetsmarknadsförvaltningen, tillsammans med Hbg Works, själva den digitala ansökan för att göra den enklare och lättare att förstå. Att söka försörjningsstöd blir en av de första tjänsterna som man kan använda i aaplikationen Mitt Helsingborg som förhoppningsvis kommer kunna samla alla vikta tjänster som staden erbjuder helsingborgarna.

Lärdomar

Utmaningar kopplat till drift och förvaltningen av lösning har lett till att vi nu valt en annan väg och den enklare ansökan kommer istället upphandlas av leverantören till verksamhetssystemet och vara en del av verksamhetssystemet.

Publicerad: 11 maj, 2020
Senast uppdaterad: 9 november, 2023

Effektmål

Ett smidigare flöde för försörjningsstödstagare genom Arbetsmarknadsförvaltningen.

  • Drivs av

    Arbetsmarknadsförvaltningen / Stadsledningsförvaltningen

  • Kategori

    Integration

  • Teknologier

    Automatisering/RPA

Kontakt

Namn: Nadine Khalil
E-post: nadine.khalil@helsingborg.se