Digital teknik ger säkrare leverans av el

Realiserad

Digital teknik ger säkrare leverans av el

Vad?

Öresundskraft installerar just nu digital teknik för övervakning av luftledningsnätet i nordvästra Skåne. Smarta sensorer varnar och larmar vid fel på stolpar och ledningar. Det betyder kortare avbrott och säkrare elleveranser. Arbetet börjar på Hallandsås, ett område som ofta blir utan ström när det stormar. Här förses ledningsstolpar nu med fästpunkter för sensorer som ska övervaka linjerna och larma om något går fel. Det kan handla om allt från stolpar som börjar luta till nedrivna ledningar. Sensorerna känner av elfälten runt linorna och kan därför användas för att omedelbart lokalisera avbrott eller kortslutningar.

Varför?

Det moderna samhället är beroende av el. Trygg och stabil elförsörjning över dygnets alla timmar, året runt, har blivit något av en självklarhet. Därför är det viktigt att fel i elnätet åtgärdas snabbt, helst så snabbt att de inte hinner inträffa!

Hur?

Sensorer levererade av Luleå-företaget Exeri känner av elfälten runt ellinorna och används för att omedelbart lokalisera avbrott eller kortslutningar.

Publicerad: 13 oktober, 2020
Senast uppdaterad: 24 maj, 2024
 • Drivs av

  Öresundskraft

 • Teknologier

  Automatisering/RPA / Energiteknik

 • Sektor

  Data / Digitalisering / Energi

 • Partners

  Exeri

Kontakt

Namn: Magnus Sjunnesson
E-post: magnus.sjunnesson@oresundskraft.se