Vad?
Vi hjälper högfungerande personer i autismspektrat, som har eller har rätt till ett LSS beslut och som har kunskap i programmering eller annan kompetens inom IT / Tech-sektorn / SoMe eller e-handel, att komma ut i arbetslivet på praktik.
Praktiken som vi sedan hoppas övergår till en anställning (om det är målet) behöver vara perfekt anpassad till personens särskilda behov av stöd så att personen i fråga kan utföra arbetet utifrån sina egna förutsättningar.
Hur?
Här är en lista på de delar vi arbetar med:
Vi har skapat en enkel 4-stegs process som är vårt verktyg i vardagen:
• Hitta och identifiera relevanta personer via nätverk, information och en första intervju om relevanta kunskaper i rubrikform
• Verifiera kunskapen via online-test eller arbetsprov.
• Djupintervjua personen; “så här fungerar jag”
• Matcha kompetensen och personens förutsättningar med relevant företag
Som stöd för detta har vi hittills skapat följande;
1. En A5-folder i två versioner;
• en för företag/praktikplatser
• en för personerna med programmeringskunskaper
Syftet är att möjliggöra för många att sprida ordet om oss och dela våra kontaktuppgifter. I samband med detta har vi skapat en grafisk profil som är grundad i stadens, men är mer målgruppsanpassad.
2. Frågeformulär
Vi har skapat ett formulär som olika instanser (tex AMF, LSS handläggare osv) kan använda sig av för att utröna om personen verkligen kan programmera, är en superuser av datorer, tex att man game;ar eller kan montera en intern hårddisk eller kan något annat inom IT / Tech branchen.
Detta ligger till grund för att förstå potentialen hos personen.
3. Processteg
Vi har skapat en 11-stegs process som bl a omfattar djupintervjuer och förberedande matchning mot praktikföretag.
4. Brobyggare:
Personal från Code_X kommer att fungera som brobyggare med stöd och råd för både arbetsgivare och person/deltagare under hela praktiktiden.
5. Mini Hackathon:
Vi erbjuder en “mjuk” ingång för ett första möte med potentiella deltagare som vill veta mer; ett öppet hus som vi döpt till Mini Hackathon där våra dörrar är öppna mellan kl. 17-19 tisdagskvällar med start 7:e mars 2023. Där kommer vi bl a att berätta vad Code_X står för, utforska och använda ChatGPT, text till bild samt tipsa om onlineutbildningar osv.
Mini Hackathon är ett förutsättningslöst första möte för att träffas och lära känna varandra. Att bygga relation, trygghet och förståelse för personens kompetens börjar här.
6.
Varför?
Att bryta utanförskap och att skapa förutsättningar för personer med autism som har kompetens inom IT / Tech-sektorn är en gärning som är ett win-win-win uppdrag.
Många personer inom denna målgrupp är “hemmakämpare”, dvs. man har ofta vänt på dygnet, lever sitt liv online och är ekonomiskt helt eller delvis beroende av föräldrar eller släktingar.
Statistik från SCB visar att det år 2021 fanns 808 000 personer i Sverige med funktionsvariationer (ålder 16–64 år). Av dem uppskattas att ca. 21% helt står utanför arbetsmarknaden…vilket motsvarar hela 169 680 personer!
Hur många som kan räknas in i kategorin högfungerande personer med autism och IT-kunskaper finns det ingen forskning på, men vi har under våra två första år (2023 / 24) “hittat” 170 personer i regionen som är potentiella kandidater till att matcha uppdraget. Många har förmågan, men behöver kompetenslyftas. De flesta är självlärda.
Behovet att lösa detta utanförskap ligger på flera plan;
• samhällsekonomiskt lönsamt (enbart 4 timmars avlönat arbete / vecka ger en positiv samhällsvinst)
• kompetensförsörjning (det saknas 70 000 IT-akademiker / programmerare i Sverige 2024)
• den viktigaste aspekten är att effekten är störst för personen och dess närstående; att hitta en vardag och ett sammanhang som ger mening och välmående, och i en förlängning självförsörjning.
Drivs av
- Vård- och omsorgsförvaltningen