flödeskarta av CCS i kraftvärmeverk flödeskarta av CCS i kraftvärmeverk
Grön omställning, Teknologisk omställning

Carbon Capture & Storage (CCS) – Så ska Öresundskraft fånga in 210 000 ton koldioxid årligen

Pilot

Vad?

Öresundskraft och Helsingborg driver på utvecklingen av en helt ny industri som ska fånga in koldioxid och lagra den permanent långt ner under markytan. Infångningen kommer att ske vid Filbornaverket där Öresundskraft idag producerar fjärrvärme till hushåll och kontor genom att bränna avfall som inte går att återvinna eller återanvända. Genom att fånga in koldioxiden minskar vi stadens klimatpåverkan och bidrar till att skapa en permanent kolsänka, som vi och företag kan använda för att klimatkompensera för utsläpp som inte går att ta bort på annat sätt. Klimatkompensationen som skapas kallas för ”negativa utsläpp”.

Detta initiativ är avgörande för att staden ska kunna nå sina klimatmål. Satsningen är en del av en global uppgift att minska mängden växthusgaser och syftet är att skapa en renare miljö – både lokalt och globalt – och positionera Helsingborg som en ledande aktör i den globala klimatkampen.

Hur?

Öresundskraft har undersökt flera tekniska, kemiska och logistiska lösningar för att optimera koldioxidinfångning och lagring. Dessa insatser syftar till att skapa en heltäckande värdekedja för att fånga in, transportera och lagra koldioxid på ett effektivt sätt.
Filbornaverket fungerar som en testbädd för olika tekniska lösningar som syftar till att maximera effektiviteten i koldioxidinfångningen, samtidigt som energianvändningen hålls nere.

Varför?

Koldioxidinfångning (CCS) möter både lokala och globala klimatbehov. För invånare i Helsingborg innebär satsningen renare luft och en bättre miljö, vilket förbättrar hälsa och livskvalitet. Den minskar mängden växthusgaser i atmosfären och hjälper staden att nå sina klimatmål.
För företag är CCS avgörande eftersom vissa utsläpp inte kan elimineras med befintliga metoder, trots stora ansträngningar. Genom att permanent fånga och lagra koldioxid skapas negativa utsläpp, där koldioxid aktivt tas bort från atmosfären. Detta ger företag en chans att kompensera för kvarvarande utsläpp och samtidigt stärka sin hållbarhetsprofil, vilket lockar kunder och investerare som prioriterar miljöansvar.

Koldioxidinfångning (CCS) är inte i sig en ny teknik, men det som gör projektet vid Filbornaverket unikt är att det används på en avfallsförbränningsanläggning som producerar både el och fjärrvärme. Genom att fånga in ca 90 % av koldioxiden som annars skulle ha släppts ut, bidrar projektet starkt till att minska Helsingborgs klimatpåverkan genom att koldioxiden geologiskt lagras långt ner under markytan där den med tiden mineraliseras och omvandlas till sten. Koldioxiden som fångas in på Filbornaverket har en mix av biogen och fossil koldioxid. Den biogena koldioxiden uppstår när trä, papper och annan biomassa eldas och omvandlas till energi i form av el och fjärrvärme. Den biogena koldioxiden som släpps ut klassas som klimatneutral. Den fossila koldioxiden uppstår när det är plast som bränns och den fossila koldioxiden har en klimatpåverkan och påverkar klimatet. Genom att fånga in och lagra den fossila koldioxiden blir fjärrvärmen klimatneutral och genom att fånga in och lagra den biogena koldioxiden uppstår en kolsänka som kan användas för att kompensera för utsläpp som inte kan minimeras på annat sätt.

Effektmål

  • Fjärrvärmen blir fri från koldioxidutsläpp
  • Skapa en utsläppsfri avfallsförbränning
  • Företag i Helsingborg erbjuds permanent klimatkompensation

Utmaningar

  • Hur kan vi minska vårt klimatavtryck och nå klimatneutralitet 2030?

Drivs av

  • Öresundskraft AB

Drivs av

Öresundskraft AB

Kategorier

Avfall/Cirkularitet, Energiteknik, Kolsänkor

Omställning

Grön omställning, Teknologisk omställning

Estimerad budget

Miljardinvestering