ängsskära ängsskära
Grön omställning

Bevara vilda växter i Helsingborg

Realiserad

Vad?

En fjärdedel av de vilda växterna i Sverige är rödlistade. Det innebär att de kommer att försvinna om ingen agerar. Att bevara Sveriges biologiska mångfald är avgörande för en vacker och fungerande natur, som är väl rustad för att anpassa sig till ett klimat i förändring. Nu tar Helsingborgs stad till ett nytt, innovativt arbetssätt för att bevara två av dessa hotade växter, skogsklockan och ängsskäran. Fröer har samlats in och drivits upp och nu är det dags för 800 plantor att planteras i Helsingborgs naturreservat.

Hur?

600 plantor av skogsklocka och 200 plantor av ängsskära från frön ur Fredriksdals växtsamling har odlats fram och planterades ut den. Växternas nya hem blir bland annat Bruces skogs naturreservat, Ättekulla naturreservat och på Björka fälad.

Varför?

Genom att knyta samman Helsingborgs stads naturvårdsarbete med Fredriksdal museer och trädgårdars bevarande i odling skapas nya förutsättningar för att kunna rädda dessa två arter:
Skogsklocka (ursprungligen från Mörarp) har sin enda kvarvarande skånska växtplats i Helsingborg och ängsskära (ursprungligen från Fleninge) är på tillbakagång i Skåne. I det förvaltningsövergripande samarbetet i Helsingborg (kulturförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen) har fröer från dessa två hotade arter samlats in i det vilda och drivits upp till sammanlagt 800 små plantor. Dessa ska nu planteras ut i en handfull av stadens naturreservat och förhoppningsvis säkra arternas lokala fortlevnad.

Utmaningar

  • Hur kan vi minska vårt klimatavtryck och nå klimatneutralitet 2030?

Drivs av

  • Stadsbyggnadsförvaltningen
  • Kulturförvaltningen

Drivs av

Kulturförvaltningen

Kategorier

Biologisk mångfald

Omställning

Grön omställning

Kontakt

Linda Hellberg