Vad?

Be my body är ett tvärsektoriellt projekt där vi utforskar effekterna av samspelet mellan kultur, digitalisering och äldreomsorg. Vi tror att med hjälp av digital teknik, kan vi både bryta den upplevda ensamheten och isoleringen som många äldre känner, samtidigt som vi kan bjuda in till olika kulturupplevelser i Helsingborgs stad. Projektet syftar till att erbjuda aktiviteter som kan upplevas och interageras med, både individuellt och i större grupper genom livesända och inspelade händelser som en guidad visning i Dunkers kulturhus utställningshallar, Midsommarfirande på Fredriksdals museum och trädgårdar, Rhododendronblomning på Sofiero Slott eller kanske en intressant diskussion på Helsingborgs stadsbibliotek i en bokcirkel?

Varför?

Vi vill kunna främja allas möjlighet till kulturupplevelser och delaktighet i kulturlivet. Det är inte bara ett viktigt arbete för kultursektorn, utan även en viktig del i arbetet för jämlik hälsa för befolkningen och vårt välbefinnande. Forskning har visat att kulturupplevelser hjälper till att förebygga psykisk ohälsa genom att ge människor ett sammanhang. Det bjuder också in till socialt deltagande, ökar självkänsla och ger livsmening – kanske extra mycket för den målgruppen som har svårt att förflytta sig eller när inte kroppen orkar, men där huvudet hänger med.

Hur?

Med dagens teknik kan vi livesända nästan allt, det är bara fantasin som sätter gränserna. Med hjälp av en kroppskamera som placeras på en guide, kan vi enkelt följa med på olika aktiviteter samtidigt som man medverkande har möjlighet att prata och ställa frågor till guiden. Det är en interaktiv upplevelse som inte bara tar kulturen till äldreboendet – utan också tar med tittaren till kulturen. Allt detta kan enkelt avnjutas via din telefon, din padda eller livestreamat direkt på en TV-skärm för fler deltagare. Vi tror att detta också skapar en nyfikenhet för teknik och tillfällen att bekanta sig med digitala lösningar.

Invånarinvolvering

Hela upplevelsen skapades utifrån dialog med de boende på Lussebäckens vårdboende.

Kontakt

Namn: Serkan Erol (KF)
E-post: serkan.erol@helsingborg.se

Namn: Fabian Svensson Lundmark (VOF)
E-post: fabian.SvenssonLundmark@helsingborg.se