Digitalisering & Teknik

ArtStreetHbg: När AI blir gatukonst i Helsingborg

Realiserad

ArtStreetHbg: När AI blir gatukonst i Helsingborg

Vad?

Vad händer när en AI utmanas att analysera 2700 bokstavsskisser från 200 svenska graffitimålare och resultatet sedan ska målas av en livs levande konstnär?

Varför?

ArtStreetHbg 2022 innehåll ska signalera framtiden inom gatukonst med teknik, medskapande(invånarinvolvering) och hållbarhet i fokus. Vi ska tänja på gränserna för vad Street Art är via få till en bredd kring konstnärliga medier.

Vi ska våga vara ”Weird” dvs inte arbeta med säkra kort.

Med utgång från ovanstående rader har vi nu genomfört ett samarbete med det lokala företaget North Link. North Link har tagit fram en AI som är just en ”konstnär” eller den har börjat utforska konstnärsområdet och vi tror den är redo för ett publikt uppträdande! Just nu ser vi denna process som ett utforskande mellan maskin och människa, vi ger AI:n inspiration i form av bilder som den får tolka. Bilderna/ skisserna doneras av olika svenska graffare och gatukonstnärer som redan nu visat intresse och är peppade på att se vad utfallet av detta blir.

Därför blir även den konstnärliga processen viktig att dokumentera så att det går att kommunicera utåt hur vi gått till väga. Vi hade gärna fått till en reportageliknande film där bland annat konstnärer som bidrar med bilder görs hörda. Men även att andra personer/funktioner i projekt kan lyftas för att skapa en helhet av vad detta är.

Hur?

Slutresultat har dokumenteras via denna film.

Video

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.
Publicerad: 7 oktober, 2022
Senast uppdaterad: 18 april, 2024

Invånarinvolvering

AI verket skapar sitt verk utifrån konstnärers verk.

Kontakt

Namn: Hanna Schedin Carter
E-post: hanna.schedin.carter@helsingborg.se