Digitalisering & Teknik

Sensorer berättar om läget på stranden och i badvattnet

Skalas upp

Sensorer berättar om läget på stranden och i badvattnet

Vad?

Det är tidig sommar, det är varmt i luften och ett besök på stranden vid Fria bad eller Pålsjöbaden känns lockande. Men hur varmt är det egentligen i vattnet? Undra hur många människor det är på stranden? Finns det plats att parkera bilen i närheten? Hur mycket tar solen så här års? Hur rent är badvattnet idag?

Frågorna är många och Helsingborgs stad har ambitionen att ge dig som undrar svaren.

På helsingborg.se arbetar vi med att ge så mycket information vi kan för att du ska få möjlighet att se hur läget på stranden och i vattnet är just nu. För att lyckas med det håller vi på att testa olika piloter. 

Varför?

Genom att tillgängliggöra så mycket information som möjligt om läget på stranden och i badvattnet så tror vi att det blir enklare för dig att välja om idag är en bra stranddag för just dig.

Hur?

Staden kommer att testa befintlig teknik i ett nytt sammanhang för att kunna varna badande vid för höga och skadliga bakteriehalter. Tekniken sitter i Pålsjö kallbadhus, analysen görs direkt och svaret kommer på minuten. I förlängningen är målet att använda machine learning (AI) för att möjliggöra ett tidigt varningssystem för dålig badvattenkvalitet.

Vid Fria bad finns numera en väderstation och bojar med temperatursensorer är placerade i vattnet. Både väderstationen och bojarna kommunicerar med LoRa-nätet som Öresundskraft har byggt i Helsingborg. Framåt kommer vi även att försöka koppla upp de hjärtstartare som redan finns utmed stranden. Ett test som pågår är att möjliggöra uppdaterad information om parkeringssituationen. Det skulle innebära att data från parkeringsautomater, parkeringsappar och satellitbilder skulle kunna visa om parkeringen och gatorna runt stranden är fullbelagda och istället ge förslag på lämplig buss alternativt förslag om att istället besöka en annan av stadens stränder.

I pandemins fotspår är det också viktigt att få information om det är trängsel eller gott om plats på stranden. Genom att räkna antalet personer som finns på stranden kan vi informera om detta. Räkningen kan göras genom små detektorer som placeras vid de ingångar/utgångar som finns i muren utmed strandpromenaden, en sensor på vardera sidan om muren gör att vi kan se om man går till eller från stranden.

Ett liknande grepp för att ge besökaren så omfattande information och hjälp inför sitt besök på stranden har inte gjorts någon annanstans vad vi känner till. Informationen från alla sensorer och öppna data kan också hjälpa stadens entreprenör att sköta drift- och underhåll av stranden på ett bra sätt som ger en ökad nytta för kunden.

Publicerad: 11 maj, 2020
Senast uppdaterad: 19 mars, 2024

Effektmål

Ökad service och trygghet för stadens invånare och besökare genom att använda sensorer på nya sätt.

Kontakt

Namn: Andreas Hall
E-post: andreas.hall@helsingborg.se

Namn: Elisabet Lindberg
E-post: elisabet.lindberg@helsingborg.se