Vad?

Klick är ett inbjudningskort till den digitala världen. Det är en enkel kortläsare som läser smarta kort som förs in i en hållare på baksidan av en surfplatta. Korten slås upp i en databas och startar ”rätt” app på ”rätt” sätt.

Klick utvecklades på vård- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2020 som ett sätt att försöka minska det digitala utanförskapet.

Varför?

Under en julgran någonstans i Sverige ligger ett hårt paket, med en vackert skriven rimmad hälsning:

”Nu mormor kan du med oss skypa och chatta!
Här får du en surf…..
God jul mormor från barn och barnbarn!”

Paketet öppnas och nioåriga Tilda tar kommando över situationen. Hon installerar och visar konton och lösenord, mamma känner sig duktig. Surfplattan var dyr, men nu kan mormor hänga med och få se bilder på barnen.

Nästa morgon plockar mormor upp surfplattan, det var ändå rart av barnen att tänka på henne. Men så håller hon fingret för länge på ikonen och ett meddelande visas ”Avinstallera appen”. Mormor blir oroad, och lägger ner surfplattan. Barnbarnen kommer nog på besök till trettondagen, kanske kan de visa igen hur man gjorde då.

Hur?

Klick tar bort behovet av att navigera runt i surfplattan och komma ihåg vilka ikoner som hör ihop med vilka program.

Med inspiration från den gamla hederliga diabildprojektorn har vi skapat fysiska kort som föra in i en kortläsare på baksidan av en surfplatta. Korten är utformade så att de är lätta att förstå, till exempel en bild på dottern på kortet som startar Skype-samtal eller ett kort med SVT:s logga för att starta SVT Play och titta på nyheterna.

Allt du kan göra med en surfplatta kan du göra med ett färgglatt kort. Stela torra fingrar, eller sviktande minne hindrar inte längre någon från att videosamtala med familjen eller titta på serier på Netflix.

Effektmål

Ökat användande av digitala hjälpmedel för kommunikation bland utsatta grupper

Effektmål

Ökad känsla av självständighet bland de som använder lösningen

Invånarinvolvering

Tester i hemmiljö med användare genomfördes under julhelgen

Kontakt

Namn: Johan Müllern-Aspegren
E-post: johan.mullern-aspegren@helsingborg.se

Namn: Jeccica Linde
E-post: jeccica.linde@helsingborg.se