Vad?

Hydroponisk odling gör det möjligt att odla mat nästan varsomhelst. Du behöver inte jord att så i eller bry dig om vilket väder det är ute. Det gör att man idag kan odla sallad i gamla parkeringshus, i rymden – och i Helsingborgs skolmatsalar.

Varför?

Vi är alltid nyfikna på att hitta nya sätt att skapa intresse för matens resa från jord till bord. På Helsingborgs skolgårdar hittar du därför ofta en eller annan pallkrage med elevernas odlingar. Men utomhusodlingar är beroende av rätt väder och så har vi såklart det där med sommarlov och utmaningen i att ta hand om odlingen under månaderna när det växer som mest. Och jordbakterier, det vill vi inte ha inomhus – speciellt inte i närheten av mat som ska ätas.

Men vi vill ju odla året om och vi vill ju gärna att våra matgäster ska kunna klippa egenodlad sallad till sin lunch. Hur gör vi då?

 

Hur?

Jo, vi tar bort jorden och vädret ur ekvationen och testar hydroponisk odling istället.

På Filbornaskolan odlar Gunilla Andersson med sina elever på hotell-, restaurang- och bageriprogrammet och funderar samtidigt på hur den här typen av odlingsteknik kan användas för att utveckla restaurangutbildningen. I den här filmen berättar Gunilla och hennes elever hur den hydroponiska odlingen går till.

 

Effektmål

Ökade kunskaper om hållbara odlingssätt.

Resultat

Arbetet med hydroponisk odling fortsätter på skolorna som testat.

Kontakt

Namn: Gunilla Andersson
E-post: gunilla.gu.andersson@helsingborg.se

Namn: Emma Sjöberg
E-post: emma.sjoberg@helsingborg.se